Er is veel om te schrijven over de zakelijke lening.

Starterslening

De zakelijke lening met de laagste rente.

Een zakelijke lening afsluiten

Met name startende ondernemers zijn veelal op zoek naar zakelijke financieringen, en juist tijdens de zoektocht naar de perfecte zakelijke lening met de laagste rente, is het zaak eerst goed rond te kijken, verschillende aanbieders te vergelijken en vooral de voorwaarden nauwkeurig door te lezen. Zitten er addertjes onder het gras? Wordt er bijvoorbeeld van u verwacht dat u eigen vermogen, of wellicht zelfs uw woning inlegt als onderpand? Staat u misschien borg met uw eigen salaris? Zijn er extra kosten anders dan de maandelijkse afdracht? Dit zijn zo maar wat zaken waar verschillende aanbieders sterk kunnen afwijken per aanbod.

Het was u wellicht reeds duidelijk, maar de zakelijke lening met de laagste rente, is niet noodzakelijkerwijs ook de beste zakelijke lening voor u. Eigenlijk zou gezocht moeten worden naar de beste zakelijke lening, met redelijke rente tarieven en de beste voorwaarden. Om dit soort zaken boven tafel te krijgen is het uiteraard zaak om bij verschillende banken een offerte aan te vragen en deze grondig met de andere offertes te vergelijken. Wanneer u dan een selectie van mogelijke aanbieders heeft kunnen maken, wordt het zaak om de voorwaarden grondig na te lezen, om vervelende verassingen achteraf te voorkomen.

Vragen die u zich hierbij moet stellen zijn onder andere, wat er gebeurd wanneer u in gebreke blijft? Wordt uw huis wellicht als borg gesteld in dit soort situaties? Wellicht uw salaris, of wordt u wellicht verplicht een extra (levens) verzekering te nemen, hetgeen weer extra kosten met zich meebrengt. De ideale zakelijke lening is die lening waarbij u het geleende afdraagt in maandelijkse aflossing plus de rente, zonder verder bijkomende kosten. Bij uw zoektocht naar de ideale zakelijke lening tegen een aantrekkelijke rente, dient u zich af te vragen waarom die ene bank veel lagere rentes hanteert dan de rest, houdt daarbij in uw achterhoofd dat banken alleen kredieten verstrekken waarbij hun risico is gedekt. Daarom is het in zo’n geval zaal de voorwaarden voor een dergelijke lening goed dor te nemen en dan met name de kleine lettertjes. Na bovenstaande zal het u duidelijk zijn dat rente bij een zakelijke lening, Niet het enige en ook niet het belangrijkste aspect is om naar te kijken bij de zoektocht naar de perfecte zakelijke lening. Ga in ieder geval niet over één nacht ijs en oriënteer u op de markt bij verschillende aanbieders, om zo uiteindelijk de voor u meest geschikte zakelijke lening te vinden die het beste past bij u en uw bedrijf.

Het proces voor zakelijk lenen.

Dit wijkt eigenlijk niet zo heel veel af van particulier lenen. In beide gevallen bestaat het proces om tot de ideale lening te komen voornamelijk uit het vergelijken van de diverse aanbieders op het gebied van leningen en kredieten, waarbij met name bij zakelijke leningen moet worden gekeken naar de voorwaarden van deze leningen. Waar particulieren voornamelijk kijken naar de gehanteerde rente tarieven, zijn deze van minder belang bij een zakelijke lening, omdat de addertjes onder gras vaak zitten verscholen in de voorwaarden voor de lening. Hierbij wijkt het proces voor zakelijk lenen dan ook duidelijk af van het proces voor het selecteren van de juiste particuliere lening.

Bij een zakelijke lening  zijn de gehanteerde rente tarieven uiteraard wel van belang, maar veel belangrijker zijn de voorwaarden als onderpand, garantstellingen en eventuele verplichtingen die voortvloeien uit het aangaan van de overeenkomst. Waar een particulier voornamelijk kijkt naar de gunstigste tarieven, wordt bij het aangaan van een zakelijke lening gekeken naar zaken zoals: wat gebeurt er indien er te laat wordt afgedragen, of zelfs helemaal niet. In sommige gevallen is in de voorwaarden van de zakelijke lening geregeld, dat privé vermogen, of soms zelfs de eigen privé woning borg staat in geval van in gebreke stelling.

Het kan dan zomaar voorkomen dat de eigenaar van het bedrijf zijn of haar huis kwijtraakt, door financiële problemen binnen het bedrijf. Het is dus ook zaak om deze voorwaarden goed door te nemen, te vergelijken met de voorwaarden van andere aanbieders, en uiteindelijk voor de zakelijke lening te gaan met de meest gunstige voorwaarden en redelijkste rente tarieven. In conclusie moge het duidelijk zijn dat het proces voor zakelijk lenen in grote lijnen gelijk is aan het proces voor particulier lenen, maar dat de duivel in de details zit. En er bij een zakelijke lening naar andere zaken binnen de voorwaarden dient te worden gekeken, dan bij een particuliere lening het geval is.

Het zakelijk leen proces, is in ieder geval geen kwestie van even een lening aanvragen, maar dient een zorgvuldig proces te zijn, van kijken en vergelijken bij diverse aanbieders en met name een zorgvuldige bestudering van alle punten welke zijn opgesteld in de voorwaarden van de zakelijke overeenkomst. Ga daarom nooit te snel in zee met een aanbieder van dergelijke leningen, en kijk eerst rustig rond, want met name de voorwaarden voor de lening kunnen sterk verschillen per aanbieder. Pas wanneer u 100% zeker bent de juiste lening te hebben gevonden voor uw bedrijf is het zaak de overeenkomst te sluiten.

Een zakelijke lening afsluiten.

Dit is een normale gang van zaken binnen de meeste bedrijven in Nederland. Met name startende ondernemers zijn vaak opzoek naar kapitaal. Zakelijk kapitaal vergaren kan op verschillende manieren, waaronder de uitgifte van aandelen, waardoor aandeelhouders binnengehaald kunnen worden, welke in ruil voor een investering aandelen ontvangen waarover dividend wordt uitgekeerd. Voor beginnende ondernemers, is uitgifte van aandelen meestal geen optie, en deze zijn dan veelal aangewezen op de reguliere banken, om daar een zakelijke lening af te sluiten.

Een dergelijke lening kan bestaan uit een eenmalige kapitaal injectie, maar het kan ook een zakelijk doorlopend krediet betreffen, waarbij in principe dezelfde voorwaarden gelden als bij een particulier doorlopend krediet. Wat voor soort lening het beste past bij een beginnende ondernemer, is afhankelijk van het type bedrijf dat is opgestart, en is dus een afweging welke iedere ondernemer voor zich moet maken. Wel dient goed te worden gekeken naar de voorwaarden van de af te sluiten zakelijke lening, omdat met name bij zakelijke leningen, de voorwaarden de plaats is waar addertjes onder het gras verborgen kunnen zitten. Er dient met name te worden gelet op eventuele borgstellingen, en ook of het afsluiten van extra verzekeringen noodzakelijk zijn voor het verkrijgen van een dergelijke lening.

Ga daarom niet onmiddellijk akkoord met een voorgestelde zakelijke lening, maar vraag soortgelijke offertes van andere banken, en mocht u sterke verschillen tegenkomen,, zoek dan uit waar deze vandaan komen. Hiermee vermijdt u nare verassingen achteraf, of in geval van problemen bij de aflossing van de lening. Ga in ieder geval na of uw privé bezit zoals vermogen, huis en andere waarde objecten als borg worden ingelegd bij het aan gaan van de overeenkomst, zo voorkomt u slapeloze nachten, mocht het fout gaan. Zakelijke leningen zijn er net als particuliere leningen in vele soorten en maten en evenveel soorten voorwaarden. Vergelijken van diverse aanbieders is hierdoor geen overbodige luxe, en zelfs een noodzaak, om een geïnformeerde beslissing te kunnen nemen omtrent de juiste zakelijke lening voor u en uw bedrijf.

Een zakelijke lening afsluiten is een investering in uw toekomst en dient met een gepaste zorgvuldigheid te worden gekozen en afgesloten, immers uw toekomst is het meest waardevolle bezit van uw bedrijf, wanneer het gaat om het rendabel maken en houden van de onderneming. Neem daarom de tijd om alle mogelijkheden te onderzoeken, om zo tot een juiste bedrijfsbeslissing te komen, en niet opgezadeld te zitten met een hoop frustratie en narigheid achteraf.