Hoe pak je een zakelijke lening aan?

MKB Financiering

Wanneer je een eigen bedrijf wil beginnen, heb je flink wat geld nodig. Veel mensen hebben dit niet zomaar klaar op de bank staan en daarom zullen ze een lening moeten afsluiten. Er zijn diverse mogelijkheden en het is zelfs verstandig om gedeeltelijk te lenen. De overheid staat voor een gedeelte van het krediet borg. Dus mocht je failliet gaan, is de overheid er om je te ondersteunen. Ben je geen krediet aangegaan en alles van je eigen centjes betaald, ben je al die centjes kwijt. Er is namelijk niemand die jou hierin ondersteunt.

Tegenwoordig wordt het steeds gemakkelijker om geld te lenen voor een bedrijf. Dit heet een zakelijke lening. Banken willen niet graag en snel een krediet verstrekken, maar toch is het mogelijk. Het is tegenwoordig gemakkelijker dan vele jaren geleden. Indien je een ondernemer bent kun je aan een lening komen, maar ook als zzper is dit mogelijk.

Je zult verwachten dat vooral de grotere banken geld lenen, maar de kleinere banken verstrekken ook steeds meer kredieten. Dit komt doordat de zakelijke leningen vaak winstgevend zijn en daardoor is het financieel aantrekkelijk voor zowel grote als kleine banken. Wil je zo gunstig mogelijke voorwaarden hebben voor je krediet, dan is het van belang om met een goed financieringsplan te komen. Dit straalt vertrouwen uit naar de bank, wat als uitwerking gunstige voorwaarden kan hebben. Zeker wanneer banken nog wat twijfelachtig zijn over het wel of niet verstrekken van een lening, is het van belang om met een goed bedrijfsplan te komen dat je met veel zelfvertrouwen bij de bank op tafel kan leggen.

Om een zakelijke lening te krijgen, is de vuistregel het wekken van vertrouwen. Toch is het niet altijd eenvoudig aangezien het over veel gaat. Banken zullen er daarom altijd goed over nadenken. Ze willen immers een zo klein mogelijk risico lopen. Zeker wanneer je een zzper wordt, is het lastiger om een zakelijke lening te krijgen. Dit komt vooral door het feit dat je zelfstandige bent en als je ziek bent, wat gebeurt er dan met de zaak? De bank vindt het allerbelangrijkste het terugkrijgen van het geld. Mocht het bedrijf waarin zij misschien gaan investeren niet voortgezet kunnen worden door ziekte, dan zal de bank bang zijn het geld niet terug te krijgen. Een afwijzing van de zakelijke lening is dan het gevolg.

Zakelijke lening rente

Geld lenen bedrijfZoals eerder gezegd is vertrouwen in de nieuwe zaak van belang, vooral omdat onder andere aan de hand daarvan de rente wordt bepaald. Hoe meer risico de bank loopt op het niet terugkrijgen van het uitgeleende geld, hoe hoger de rente zal worden. Heb jij elk jaar hoge winst, dan zal de rente vrij laag liggen. De rente bestaat namelijk uit een deel inflatievergoeding, en uit een deel risico. De inflatievergoeding is gewoon een vergoeding tegen de inflatie (elk jaar wordt geld namelijk minder waard). Het risico is afhankelijk van jou.

Ook je zakelijk verleden is iets waar de bank naar zal kijken. Heb je veel ervaring en positieve beoordelingen van eerdere werkgevers, zal dat de bank goed doen. Zo kunnen ze zien dat je een goede werknemer bent en hard werkt. Dit is natuurlijk noodzakelijk voor een succesvol bedrijf. En dat is voor de bank van belang bij het terugverdienen van het aan jou geleende geld. Om aan te tonen dat je een gezond bedrijf hebt, kun je je CV laten zien met je eerdere werkervaring. Ook is het hierbij van belang om een bedrijfsplan te schrijven, waarin je ook je eigen ervaring betrekt. Mocht het je uiteindelijk niet zijn gelukt een zakelijke lening te krijgen, kun je nog kiezen voor een particuliere lening. Hier zijn ook diverse voorwaarden aan verbonden, maar dit is ook een manier om aan geld te komen voor het opstarten van je eigen bedrijf.

De overheid kent de ‘borgstellingsregeling MKB-Bedrijven‘. Dit houdt in dat starters tot 200.000 euro kunnen lenen zonder hier een onderpand voor te hebben. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Een daarvan is dat je niet zelf in staat op een onderpand aan te bieden. Verder moet je ook positieve vooruitzichten op financieel gebied hebben. Ook moet je als eigenaar voor een deel borg staan. Dit deel ligt meestal rond de 25%. Ten slotte mag het geleende geld niet worden besteed aan een tijdelijk project of een belegging.

Voor welk doel wordt er een zakelijke lening afgesloten?

Het geld van de zakelijke lening kan natuurlijk geïnvesteerd worden in duurzame producten als machines. Dit kost veel geld maar zorgt wel voor meer inkomen in het bedrijf. Het is vaak noodzakelijk om dit aan te schaffen. Het is echter ook noodzakelijk om deze machines na verloop van tijd te vervangen. Het geld hiervoor kan vaak geleend worden. Lenen is zelfs verstandig om te doen indien je een goed bedrijfsplan hebt. Het is wel van belang dat je zowel eigen vermogen als geleend vermogen hebt. Zo heb je een zo gezond mogelijke bedrijfsvoering.