Kun je een zakelijke lening afsluiten als je nog maar net ondernemer bent?

MKB Financiering

Als je nog maar net zelfstandige of ondernemer bent, kan het best moeilijk zijn overeind te blijven in de huidige concurrerende markt. Je hebt als startende ondernemer nog niet echt de kans gehad kapitaal en dus een financiële buffer voor jezelf op te bouwen. Met een zakelijke lening kun je dit gebrek aan kapitaal ondervangen. Maar, kun je als startende ondernemer wil een zakelijke lening afsluiten?

zakelijke lening

Drie jaar jaarcijfers

In het verleden gold voor ondernemers dat ze bij de aanvraag van een zakelijke lening, minstens drie jaar aan jaarcijfers moesten kunnen overleggen aan de financiële instantie waar ze een zakelijke lening aanvroegen. Had je deze jaarcijfers niet, dan werd een  wel erg moeilijk. Maar, de banken onderkennen inmiddels ook dat de toekomst van Nederland in de handen van de ondernemers ligt, hoe klein of groot deze ondernemers ook zijn. Om deze reden bieden de meeste banken hun ondernemers nu gemakkelijker een zakelijk krediet aan.

Wat voor bedragen hebben we het over?

Hoewel het aanvragen van een ondernemerskrediet dan wel gemakkelijker is geworden bij de banken, wil dit niet zeggen dat ze je gelijk een hele hoop geld gaan geven bij het afsluiten van een zakelijk krediet. De meeste banken zijn genegen startende (kleine) ondernemers een startkapitaal in de vorm van een zakelijke lening van 5000 euro te geven. Dit zakelijk krediet wordt vaak in de vorm gegoten van de mogelijkheid tot rood staan op de zakelijke rekening.

Welke banken doen dit?

De meeste reguliere banken zoals de Rabobank, de SNS bank, de ABN AMRO enzovoorts, geven startende ondernemers relatief gemakkelijk een zakelijk krediet. Er komen ook steeds meer banken op de markt die specifiek gericht zijn op de zakelijke klant, in plaats van de particuliere klant. Een goed voorbeeld van zo’n zakelijke bank is de Bizner bank, die onderdeel uitmaakt van de Rabobank. Deze bank is in 2007 opgericht en het is de bedoeling dat Bizner uiteindelijk helemaal integreert in de Rabobank. Op dit moment is dit puur en alleen een online bank waarbij je dus online een zakelijk krediet kunt afsluiten.

De ING

De ING is ook een goede bank voor ondernemers. Hier heb je diverse opties voor een zakelijk krediet, en met name voor startende ondernemers is het “Starterspakket” van de ING een hele goede optie. In dit pakket zitten alle voorzieningen die een startende ondernemer nodig heeft, zoals een zakelijke rekening met bankpassen, internettoegang enzovoorts. Een zakelijke lening behoort tegenwoordig voor startende ondernemers dus weer meer tot de mogelijkheden. Dus, als je als startende ondernemer op zoek bent naar een financiële injectie, dan is een zakelijke lening een goede optie.